Primăria Comunei Copăcele județul Caraș Severin

ANUNT PUBLIC DIRECTIA PENTRU AGRICULTURA JUDETEANA CARAS-SEVERIN

ANUNȚ PUBLIC


Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin aduce la cunoștința tuturor fermierilor faptul că:
În perioada 1 august - 28 noiembrie 2024, tratarea semințelor de cereale păioase cu produsele de protecție a plantelor NUPRID AL 600 FS, PICUS 600 FS și YUNTA 246 FS pentru semănatul culturilor de cereale păioase în campania de toamnă 2024 a fost aprobată prin solicitarea nr. 0127062024/27.06.2024 a Alianței pentru Agricultură și Cooperare, în conformitate cu prevederile articolului 53 al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului.


Tratamentele semințelor de cereale vor fi efectuate numai de către prestatorii de servicii autorizați. Aceștia trebuie să facă dovada că tratamentele vor fi realizate în instalații profesionale și cu personal calificat, și să țină o evidență strictă a loturilor de semințe tratate, inclusiv cantitatea de produs achiziționată, utilizată, cantitatea de sămânță tratată/rămasă neînsămânțată și distribuitorul/fermierul pentru care s-a efectuat tratamentul seminței. Situația va fi transmisă săptămânal, în fiecare vineri, până la ora 12:00, la Oficiul Fitosanitar Județean.


Prestatorii de servicii autorizați și/sau distribuitorii care comercializează sămânța tratată sunt obligați să preia de la fermieri întreaga cantitate de sămânță tratată cu produsele de protecție a plantelor NUPRID AL 600 FS, PICUS 600 FS și YUNTA 246 FS rămasă neînsămânțată în această campanie. Această sămânță va fi neutralizată de o firmă specializată.


Fermierii, după efectuarea semănatului, au obligația de a transmite o declarație la Oficiul Fitosanitar Județean care să cuprindă următoarele informații: localitatea, blocul fizic/parcela pe care s-a înființat cultura cu sămânță tratată, suprafața semănată și tipul de semănătoare (echipată cu deflector), cantitatea de sămânță utilizată și cantitatea de sămânță rămasă neînsămânțată. Aceste informații vor fi completate în Registrul privind evidența tratamentelor cu produse de protecția plantelor.
Fermierii au obligația de a anunța atât primăriile cât și apicultorii din zonă cu privire la perioada în care se va derula acțiunea de semănat al semințelor tratate cu unul din produsele menționate anterior.